2011. július 5., kedd

Kincsre leltem???

Magam sem tudom. Nekem nagyon tetszik szeretném veletek is megosztani,  nem tudom érdekel-e mást is vagy csak én izgultam rá. Azt sem tudom lehetséges-e szerzői jogok és hasonlók végett.
























A "Magyar Uriasszonyok Lapja" pár mellékletét és a "Magyar Nők lapja" mellékleteit találtam a napokban .
Nagyrészt rece csipke mintákat ezt lehet rece horgolással is készíteni. Pár xszemest ezek viszonylag egyszerűek.Tüll terítő mintákat  nem ismerem a készítési módját és klünicsipke mintát ezt a kézimunka fajtát sem ismerem.
Különös érzés számomra nézni a megsárgult újságokat az összehasonlíthatatlan illatuk egy régen elmúlt világba repít vissza. Elképzelem a csupa, csipke szalont a fő helyen egy zongorával és gyönyörűséges rece csipke terítővel letakarva........ (majd nem megtanultam ezt a technikát már az alapokat ismerem csak még éretlen vagyok hozzá)
Magam sem tudom mit kezdjek ezekkel a csudaságokkal, ha már számtalan éven keresztül sikerült megmaradniuk úgy gondolom nem azért, hogy az én fiókom mélyén újra Csipke Rózsika álomba mélyedjenek

Marikát már megkérdeztem tudja hasznosítani a rece részét?
 A többi különleges csipke technikához nem ismerek senkit aki talán műveli és örülne a réges,régi mintáknak.

17 megjegyzés:

aniko66 írta...

Nekem a receterítők a No1-et! :)

Rece-fice írta...

Igen, kincs! Nem csodálom, h. elvarázsolt... A klüni csipke Cluny eredetű vert csipke, a tüllhímzés már kivitelezhetetlen, mert nem lehet természetes anyagú tüllt kapni, amire hajdan pamutfonállal hímeztek. A recék gyönyörűk! Nem csak Marika örül neki...

Amanda írta...

Valóban kincsre leltél!

CathlenKata írta...

Csodálatos kincs!
Én is most mentettem meg egy halom újságot a biztos végtől.....

Babi néni írta...

Ezeket még szkennelheted is. :o) Nem tudom pontosan, hogy van, de azt olvastam a jogvédős vitában a Horgo-blogon, hogy ezeknek a magazinoknak a 30 év a lejáratuk, az után szabadon továbbközölhetőek a mintáik.

Nem tudom, hogy igaz-e viszont jártam már olyan gyűjteményoldalon, amelyen csupa-csupa angol nyelvű antik újság volt szkennelve mindenféle kézimunkafajtában.

Nekem is van ilyen tervem régi Tündérujjakkal kapcsolatosan, majd utánaérdeklődök. :o)

Edit írta...

Juj, micsoda kincs!
Nekem is van pár ősi mintaívem, egyszer újságban hirdettem, hogy ilyet keresek. Már akkor megkérték az árát...
Én a kelim minták miatt kerestem akkoriban, lehet, hogy most újra előveszem, megnézem, mi van még a mintaíveken. :)

Katyi írta...

Kedves Jutka! Ajánlok neked egy díjat, örülnék, ha elfogadnád! Részletek az oldalamon! http://katyikezebol.blogspot.com/2011/07/itt-vagyok-mar.html

Főkolomp írta...

Hát Jutka, ezek tényleg kincsek! Én úgy tudom, hogy 80 év a lejáratuk, de ez nem biztos. Szerintem mindenki örülne itt, ha valahogy beszkennelnéd!!!!! Csodálatosak. Nekem 3 Tündérujjak újságom van, alig merem őket lapozni.
Én nyilván a keresztszemesre szavazok...

Jutka írta...

Anikó: nekem is nagyon tetszenek a recék bár volna energiám megcsinálni.

Rece-fice: bíztam a te véleményedben hiszen te is nagy rece rajongó, készítő vagy. Az egyéb csipke félékről a tudásod elképesztő.

Amanda: tavaly még nem nagyon ismertük fel ezt a kézimunka fajtát:)

Cathlen-Kata:te átérzed az én örömömet, hiszen hasonló kincset találtál te is. Felemelő érzés nézegetni Ugye?

Altair: a szkennelés szándékomban áll a picasámra felteszem, csak idő kellene mivel most be vagyok havazva:)
Köszönöm az alapos kutakodást, majd tájékoztass.

Phan: van közte kelim minta is. Nem vettem az újságokat, kaptam. Mint "kótyagos nőszemély":)))

Katyi: kösz a díjat.

Vera írta...

Megint micsoda kincsed van...ezeket el kéne sajátítani , elkészíteni...

Aranka írta...

Húha elolvastam az évszámot és nem győztem csodálkozni, milyen szép állapotban van. Szerintem erre nincs szerzői jog, a kiadott újságokra.

Anton írta...

Csak bátorítani szeretnélek, hogy tedd közzé. Nem hiszem hogy bárkinek is kárt okoznál vele... S ez fontosabb szerintem mint a törvény betűje.

A szerzői jog nehézkes. Elvben a szerző halálától számított 75 év (társszerzők esetén az utolsó halálától). Így extrém esetben ez lehet akár 175 év is (Amennyiben a 2 napos unokát megjelölte társzerzőnek, és az száz éves korában hunyt el...)

A lapolvasóval jó minősében tudod menteni, azonban lassú. Lényegesen gyorsabb digitális fényképezőgéppel (állvány ajánlott hozzá), azonban kicsit torzulni fognak a lapok. Bár rendesen beállítva nem zavaró, de illik megemlíteni.

Signora Clara írta...

Csak néhány apró megjegyzésem van.Az első, hogy ezek az újságok a Te tulajdonodat képezik.Az újságokat azért hozták létre,és jelentették meg, hogy a benne megjelent kézimunkákat bárki elkészíthesse.Találtál benne olyat,hogy az itt közölt kézmunkák szerzői jogvádelem alatt állnak és hasonló bla-bla? Abban az időben az ilyesmi nem volt divat Ezt csak mostanában kezdik beírni az újságokba, hogy "minden jog fenntartva", de mire fel? A "szerző" megkapta a fizetséget a cikkéért. Az újság a következő aktuális szám megjelenéséig kapható. Azután remittendaként raktárba vagy a zúzdába kerül.A kutya se foglalkozik vele többet. Azok akik a mostanában megjelenő "külföldi tulajdonú kézimunka újságokban" olyan lelkesen hangoztatják a szerzői jogokat jobban tennék, ha megnéznék, honnan származik az eredeti minta amit közölnek. Az én anyai nagymamám hímzőnő volt. Emlékszem, hogy nálunk is megvoltak ezek a lapok és a mellékletek, de valahogy az évtizedek során mint felesleges szemét kidobásra került mind.
Most amikor arra adtam a fejem, hogy a régi kézimunkaújságokat szkenneljem és digitalizáljam és ezzel a magam módján megőrizzem, igen sokat dühöngök. Naponta találkozom szkennelés közben például azokkal a horgolt csillagokkal amiket eredetileg 100-as cérnával horgoltak és most 20-as vagy ne adjisten 5-ös horgolófonallal, hogy azt ne mondjam spárgával meghorgolva közreadnak a "külföldi tulajdonú újságban" és még van képük leírni, hogy minden jog fenntartva.Még hogy szerzői jog!? Beszerezte a nagyi szekrényéből, vagy a vaterán és megpróbálta meghorgolni, ráadásul olyan rondán, hogy az már bűn. A szép nagy fotón jó látszik, hogy milyen csúnya egyenetlen össze-vissza némelyik "alkotás". A kezdő horgoló is sírva bontja le az ilyet,nehogy mások is meglássák.
Egy szóval a tulajdonod és annyi. Ha megosztod másokkal akkor közös az öröm, hogy ilyen csodáid vannak.
Ami a szkennelést illeti, érdemes egy Copy Generali üzletben beszkenneltetni és kiíratni cd-re DVD-re vagy pendrajv-ra. Ha időt álló formátumot akarsz akkor tif--be szkenneltesd és 300-as dpi-vel.Rettenetesen nagy , de alapnak jó , konvertálható és nem veszteséges a tömörítés mint a jpg-nél.Ezen kívűl vannak még más lehetőségek is.

Jutka írta...

Signora Clara: köszönöm a mindenre kiterjedő hozzászólásod. Nekem is feltűnt már a minták ismétlődése az új újságokban.
Szkennelésről még annyit szeretnék a mi kisvárosunkban szerintem nincs normális üzlet ami hasonló profillal működne, pár éve elromlott a nyomtatóm és egy mintát vittem pendrav-on kinyomtatni ne tudd meg a végeredményt. viszont ezeket a formátumokat nem nagyon értem, de valószínű a párom többet tud róla majd kérem a segítségét:)

Névtelen írta...

Régi rece mintákat keresve jutottam ide, csodálatosak. A leírása is meg vaN? Nagyon érdekelne: Éva

Jutka írta...

Kedves Éva!
Minták vannak alapos leírás nincs hozzá, sőt már a minták nagy részét is elajándékoztam.
Hódmezővásárhelyi ismerőseimnek akik művelik a rece-csipkét. Kapcsolat teremtésben szívesen segítek!

Névtelen írta...

Köszönöm. Éva